Ingrediënten
Voor de korst
- 213 gram patentbloem + 1 extra eetlepel om het deeg uit te rollen
- 1 theelepel zout
- 142 gram koud boter, ongezouten, gesneden in kleine blokjes
- 4-5 eetlepels water, ijskoud water
- 1 losgeklopte eigeel
- 1 eetlepel suiker (optioneel)
Voor de vulling
- 1- 2 grote peren naar keuze, ik heb gekozen voor een Lucas peer, qua structuur en smaak komt heel dichtbij een Conference.
- 150 gram blauwe kaas, ik heb oude blauwe kaas gebruikt, net iets pittiger
- Sap van een halve citroen
- Halve theelepel kaneel
Topping
- 65 gram all raw notenmix
- 1 eetlepel honing
- Vers munt, om te garneren
Bereidingswijze
In een grote kom meng de bloem, suiker (optioneel) en zout . Werk de boter door het bloemmengsel tot de boter opgenomen is, dit is nog een droog mengsel.
Kneed de deeg met de hand voor een beter resultaat. Als je een keukenmachine hebt, gaat een stuk sneller en makkelijker 😉
Voeg vervolgens het water toe, een eetlepel per keer totdat het deeg zich tot een bal vormt. Let op! Het water moet ijskoud zijn. Als het deeg nog te droog is, voeg een extra theelepel water toe.
Het deeg moet zacht en niet plakkerig zijn.
Ik kies om geen suiker erbij te doen, omdat ik mijn suikerinname zoveel mogelijk probeer te minimaliseren. Bovendien, ik bak meestal met zoet fruit erop, denk het niet dat er extra suiker nodig is.
Bestrooi het deeg met een beetje extra bloem en maak en “platte bal” met een dikte van 2 cm. Wikkel het deeg in plasticfolie en het minsten 45 minuten in de koelkast rusten voordat je het uitrolt.
In de tussentijd verwarm de oven voor op 180 graden en maak de vulling klaar:
Schil de peren en halveer ze in de lengte, snijd ieder in dunne plakjes. Bestrooi de peren met de sap van een halve citroen en een halve theelepel gemalen kaneel.
Hak de noten, grof.
In een kom prik de blauwe kaas met de tanden van een vork (geen puree) om hele kleine stukjes te maken.
Haal het deeg 10 minuten voordat je het gaat uitrollen uit de koelkast.
Bestuif je werkblad licht met bloem. Rol het deeg uit tot een grote cirkel van ongeveer 30 cm. Breng over op het bakpapier en vervolgens op de bakplaat.
Plaats je vulling bovenop, (peren eerst, kaas bovenop) lichtjes in het midden, laat een rand van ongeveer 7 cm rond de randen vrij.
Rol de zijkanten van het deeg overlappend terwijl je rondgaat en het deeg plooit.
Bestrijk de randen van het deeg (de buitenste korst) met eigeel.
Bak vervolgens zo’n 30 minuten goudbruin.
Haal de taart na 30 minuten uit, verdeel de noten en 1 eetlepel honing over de voorgebakken taart en bak de taart nog 3-5 minuten in de oven.
Laat de taart voor het serveren afkoelen.
Optioneel: serveer de taart met een bolletje vanille-ijs of hangop.
Eet smakelijk!